Min annons har fått över 26500 visningar och den här sajten över 10000 besökare (varav drygt 500 från ett visst IP registrerat i Södertälje.) Tack för all respons jag har fått. Vissa av er har varit genuint intresserade av att hjälpa mig lösa problemen, andra har berättat om liknande upplevelser från olika verkstäder, däribland Din Bils. Andra har tackat för ett gott skratt, det bjuder jag på! Tyvärr är det fortfarande ingen som vill ta över kontraktet på min bil, varken från Södertälje eller någon annan stans.  Märkligt tycker jag, det är ju väldigt billigt för en RS, som dessutom ska vara felfri enligt Din Bil.

Felet som är en funktion

Den gånga veckan har jag försökt spela in till det jag hör, men framförallt känner ifrån bilen. Men frekvenserna är så pass låga att de inte plockas upp av den enkla utrustning jag har hemma, därför lägger jag inte upp något just nu. Den som vill prova själv är välkommen. Jag har haft med mig ett flertal passagerare som efter någon minut i bilen har sagt att det känns som att ha hjälm på huvudet, och att det trycker och slår i öronen. Min högst ovetenskapliga teori är att hela bagageluckan tillåts flexa vilket skapar lågfrekvent resonans, som när det blir riktigt illa fortsätter ”av sig själv”. Jag har nu också lärt mig att öppna ett av de främre fönstren i bilen lindrar effekten en hel del, men känns inte som en jättefiffig lösning nu när vintern kommer och man bor i Göteborgsregionen, där det alltid regnar..

Drabbar det alla Octavia?

Nej. Jag har själv åkt Octavia av tredje generation som inte uppvisar dessa problem över huvud taget. Inte heller alla RS som Din Bil vill påstå, om man ska tro den gigantiska forumtråden på Briskoda (för er som vill damma av skoltyskan finns det även en intressant tråd inom samma ämne på Skodacommunity.de). I min bil har problemet blivit värre den senaste tiden. Förut gick det att smälla igen bagageluckan för att få bort det allra värsta vilket jag kunde leva med då, i väntan på en officiell fix som aldrig tycks komma. Jag har även kört en hel del bilar i MQB-familjen, Golf, Golf SC och nu senast när bilen var inne Golf SV. Ingen av dem har uppvisat samma problem som den här Octavian, faktum är att jag inte kan minnas samma effekt från någon annan bilmodell jag har vistats i.

Vad är gjort med min bil?

Mekaniker på Din Bil hade efter att ha eskalerat ärendet till Tyskland teorier om att det var gälarna / luftutsläppen i bagagen som inte öppnade och stängde som de skulle. Han beställde hem nya delar men det verkade som han avbröt utbytet då han dessförinnan hann kontrollera mina och tyckte att dessa fungerade ok. De har även balanserat mina hjul, testat med andra hjul samt kontrollerat stoppen kring bagageluckan. Mycket jobb för ett fel som inte är ett fel, inte sant?

Har Skoda gett upp?

Genom att skumma igenom de stora brittiska och tyska forumtrådarna länkade ovan är det snabbt konstaterat att jag knappast är den första som klagar på detta problem. Man har, enligt vad andra skriver på ovan nämnda länkar, på andra bilar gjort försök med att introducera nya stopp till bagageluckan, byta stötdämpare, bakaxlar och luftutsläpp i bagagen, med varierande resultat. Just nu verkar tjeckerna ha slut på käcka idéer.

Och slutligen, ett par ursäkter:

Jag skrev ihop lejonparten av den här texten under den tid som jag kastades mellan information om att min bil skulle lagas, för att sedan klassas som felfri, till att sen hämtas ut i ett betydligt sämre skick än när jag lämnande in den. Tryckfelsnisse var på semester under denna tid, och jag har i min blocketannons skrivit att det var fyra verkstadsbesök innan missljudsproblematiken uppdagades. Fel av mig, det är tre och ett påtalande till säljaren om när jag provkörde demobilen innan kontraktet skrevs. Jag ber också om ursäkt till mekarna, om ni har tagit illa upp. Ni har till skillnad från er övriga organisation lyssnat på mina synpunkter, försökt er sätta in i min situation och försökt avhjälpa dessa problem. Det är synd att era överordnade verkar ha Bagdad Bob som största inspirationskälla.

Kategorier: Uppdateringar